Möte med Mats Aronsson

Nyhet - 7/2-07

Meny

Start

Om oss

Nyhetsarkiv

Ordf har ordet

Chants

Bildgalleri

Medlemmar

Kontakt

Forum

Engelska away 18

Logga in

User:
Pass:

Mer info om medlemsskap

Insamlade pengar till Carsten Jancker: 317:-
Mer info

Den nytillträdde sportchefen Mats Aronsson var inbjuden som gästtalare till Black & White’s årsmöte i tisdags (6/2). Då hans flyg från Stockholm var försenat anlände han något senare än planerat, detta var dock inget som hindrade honom från att dra ner applåder från de omkring 50 åhörarna när han äntrade ”scenen”. Han började med att berätta om sig själv. Han har bott i Stockholm i många år, och där har han bland annat suttit i Djurgårdens styrelse, Stockholms Fotbollsförbund och Svenska Fotbollsförbundets styrelse. Han har jobbat i försäkringsbranschen i över 20 år, men de senaste åren har han jobbat som konsult inom ledarskap och kommunikation. Lärarbanan lämnade han nästan helt när han flyttade till Stockholm

När han fick en förfrågan om att ta jobbet i BoIS var han först tveksam, eftersom det skulle innebära att han blev tvungen att flytta till Landskrona. Han påpekade dock att han var imponerad av engagemanget för klubben från folket i Landskrona och till slut bestämde han sig för att ta jobbet. Under en övergångsperiod kommer han att bo kvar i Stockholm men ha en lägenhet i Landskrona, och så att säga bo på två ställen. Sportchefens sysslor ser han som ungefär likadana som klubbdirektörens, alltså att vara ansvarig för personal, resultat, m.m. Mats ser det som att han har ett stort ansvar för klubben, och påpekar att det han framförallt kan påverka sker nu, för senare är det spelarna som ska göra jobbet.

Spelartruppen 2006 var för stor och detta ledde till dålig stämning och en massa gnäll. Därför hade man till i år bestämt att banta truppen till 20 (eventuellt 21) spelare. I denna trupp ska dock alla vara redo för spel, inga utfyllnadsspelare ska alltså ingå. Mats berättade vidare att man även i år arbetar med en allsvensk kostym, och att ekonomin klarar av det. Blir det inget avancemang i år blir dock nedskärningar i denna kostym ett måste.

Han var nöjd med spelaromsättningen, och berättade att om ingen mer försvinner kommer antagligen ingen mer att värvas. Det stora frågetecknet är Bobo Bola, som just nu är på provspel med Boden, försvinner han kommer man att försöka knyta till sig en anfallare. Enligt Mats blir det då någon som gör en 16-20 mål! Han påpekade vikten av att ha is i magen, nere i MFF finns 7 bra anfallare, men ingen av dem vill lämna i nuläget, men längre fram under försäsongen kanske någon av dem känner att de inte platsar och då kanske denne någon kan röra på sig. Han påpekade dock att det inte bara handlar om MFF, det finns fler lag i Sverige med lite för många anfallare om det skulle bli aktuellt. Vidare i forwardsfrågan försvarades förvärvet av Mirza, som man ser som en utpräglad anfallare, och han uttryckte även förhoppningar att Zeke ska kunna göra fler mål i år om han bara kroppen klarar av fler matcher. På de få matcher han gjorde från start i fjor satte han ändå 10 pytsar.

Mats berättade att han haft individuella samtal med de flesta spelarna i truppen, och från dessa samtal kan han konstatera att spelarna tycker att stämningen i truppen är bättre i år och även att farten på träningen ökats. Som orsak till detta nämns den mindre truppen. På en fråga om hur han ser på uttalanden från tidigare BoISare om den dåliga träningen, t.ex. Johan Andersson i Malmö som sagt att träningen i BoIS och MFF var som natt och dag och Bobo som sagt att det var samma tempo i Boden som i BoIS, svarade Mats lite undvikande. Han påstod att Johan haft mycket gratis p.g.a. sin teknik och därför aldrig tränat ordentligt och Bobos uttalande kommenterades knappt. När ämnet var uppe förklarade Mats även att tempot på träningen hade ökat nu när truppen hade bantats, med färre spelare är större delar av truppen igång hela tiden.

Nästa ämne som behandlades var ungdomsverksamheten, där konstaterade Mats att BoIS måste vara smartare än storlagen, då resurserna är begränsade. T.ex. matcha smartare och på ett bättre sätt ta hand om talangerna. Mats passade även på att skicka en känga till de agenter som försöker få ut sina spelare i Europa alldeles för tidigt, BoIS måste arbeta med att få dessa spelare att stanna tills de är redo för det. Frågor om BoIS rykte kom nu också upp, då många spelare senaste tiden kritiserat BoIS i media. Aronsson menar dock att de flesta har en god syn på BoIS, men att det är de negativa synerna som hörs mest. Som ett exempel på att BoIS inte är en svartlistad klubb tar han Mirza Jelecak, som valde BoIS trots att han nästan var färdig för Norrköping. Anledningen ska ha varit för att BoIS fostrat ett antal utlandsproffs som han kände till, men Norrköping inte en enda, och då Mirza själv vill vidare trodde han då att chansen ska vara större att utvecklas i BoIS.

Mats fortsatte med att vara självkritisk, BoIS måste bli bättre på att kommunicera med media och sina supportrar. Det ska inte behöva vara något hemlighetsmakeri vad som händer, han betonade dock att man kommer att fortsätta med att hålla tyst om ekonomiska uppgörelser. Han fortsätter med att konstatera att det är viktigt att börja säsongen bra, så att intresset stegras och det kommer folk på matcherna. Träningsmatcherna var dock inget han lade någon större vikt vid, utan såg dem mer som skit samma. En fråga om Charles Anderson kom också upp, om han verkligen ska lämna BoIS och åka till USA i sommar. Mats svarade med att säga att han blir ”oerhört förvånad om han sticker till USA (…) det kommer han inte att göra”. Han ska tydligen trivas oerhört bra i Landskrona, och ska redan ha lärt sig svenska. Charles hade tydligen planer på att flytta till USA men lade ner/sköt upp dessa då han skrev på för Landskrona.

Målvaktsfrågan var en annan fråga från åhörarna. Mats sa då att Sebastian Karlsson är värvad som förstemålvakt, men om han ska bli det måste han visa det på träningarna också. Tidigare har han aldrig varit konkurrensutsatt, och på träningarna ska tydligen Lee Baxter ha jagat på honom rätt så hårt. Den nya U21-allsvenskan kom också upp på tapeten, reglerna är sådana att 4 överåriga spelare plus en målvakt får deltaga. Detta innebär att B-laget läggs ner, och A-truppens bänknötare kommer alltså att matchas i U21-laget. Mats uttryckte även oro över att U21-truppen på 15 man kanske var något för stor med tanke på A-lagsspelarnas medverkan också. Han tror dock att det ska bli ett lyft jämfört med B-lagsserien och tror att problemen bara kommer att vara under en övergångsperiod.

Mats avslutade med att fråga publiken om vad de skulle göra om de var han, och det första spontana svaret var att de skulle köpa en anfallare som gör 15-20 mål. Mats kontrade med att han ville ha namnet, och fick då Daniel Nannskog som svar. En sista fråga handlade om Valentino Lai, och Mats berättar då att han tydligen aldrig sett starkare ut, han ska ha tränat hårt under uppehållet. Han bor just nu Malmö men vill flytta till Landskrona för att komma närmare resten av laget. Förhoppningar finns att han ska ta en offensiv plats i laget.

Med en applåd tackades Mats Aronsson för att han kommit och talat. Av Black & White’s nyvalda ordförande Susanne Tegnér fick han motta en Rude BoIS-skiva och en B&W-halsduk. Innan han gick fick han även äran att dra vinnarna i lotteriet som anordnats under årsmötet, som kuriosa kan nämnas att det klassiska numret 62 var det numret som vann förstapriset. Det sista vi fick höra från Mats var att han gärna återvänder och talar igen.
 

© Engelska 2020