Mats Aronsson och Anders Linderoth på B&W:s årsmöte

Mötesrapport - 12/2-08

Meny

Start

Om oss

Nyhetsarkiv

Ordf har ordet

Chants

Bildgalleri

Medlemmar

Kontakt

Forum

Engelska away 18

Logga in

User:
Pass:

Mer info om medlemsskap

Insamlade pengar till Carsten Jancker: 317:-
Mer info

På grund av den ökade polisnärvaron i Landskrona blev jag och kollega Pregnant försenade till mötet, körkorts- och nykterhetskontroll utanför rackethallen. Därför hade sportchef Mats Aronsson redan börjat tala när vi äntrade klubblokalen vid Karlslundstorget. Uppslutningen var god, sittplatserna var redan upptagna och undertecknad fick ta en ståplats.

Aronsson började med att berätta om de nyförvärv som gjorts. Calle Genberg, som kommit från Ängelholm, var en spelare som verkligen ville komma till BoIS. Detta var även något som Mats berättade att klubben sökte efter, dvs. spelare som verkligen vill till föreningen. Linus Malmkvist återkomst till klubben från Trelleborg ansåg han tillförde nyttiga ledaregenskaper och allsvensk erfarenhet. Johan Persson, från Mjällby, ska vara en tillgång på mittfältet, Aronsson benämnde honom som ”en riktig maskin”. Ingemar Nilsson är ny som assisterande tränare, hämtad från Falkenberg, och han är en man som kan allt om superettan, bl.a. var han menade och besegrade BoIS två gånger förra säsongen.

Ambitionen med årets säsong är att vara ett topplag i superettan. Kanske kan man ta steget upp i allsvenskan, men det är inget krav. Klubben har i alla fall en organisation för att vara med i toppen. Men detta kostar pengar, vilket de senaste årens resultat visar på. Omsättningen i år kommer att minska lite jämfört med föregående år, och landa på ungefär 18 miljoner kronor. Spelartruppen är dock lägre värderad nu än under de senaste åren, då en del dyra kontrakt är utgångna. Man hoppas även på att publiken ska hitta tillbaka till IP. 2007 gick man 1,2 miljoner under budget på matchintäkter (publiken). Mats betonade även att den publiksiffra som anges officiellt är betalande åskådare, dvs. där inräknas alla årskort. Allt över 3000 personer är sådant som går rakt in i kassan, men för att publiken ska komma måste laget se till att spela bra, vilket även Mats är medveten om. Här kom även en del frågor från församlingen, speciellt om budgeteringen av publiksiffrorna, de har ju som sagt varit mer eller mindre grovt felaktiga de senaste 5 åren. Svaret blev att budgeten lagts lite efter ambitionen, men då laget svikit har även publiken gjort det med dem. Han spekulerade även i att Landskrona kanske var för liten stad för att husera ett allsvenskt lag, men konstaterade samtidigt att så fort BoIS vinner kommer publiken. I det här sammanhanget kom också frågor om de sista fyra matcherna av förra säsongen, då BoIS säkrat kontraktet i superettan och faktiskt hade chansen att komma femma i serien. Alla vet vi ju nu hur det gick, fyra förluster och slutplaceringen blev en elfteplats och ett inkomstbortfall på ungefär 350000 jämfört med att ha slutat femma. Särskilt inställningen ifrågasattes, och Mats beklagade det hela och berättade att detta tagits upp med berörda spelare som fortfarande är kvar i truppen.

Mats avslutade med konstatera att det finns ett jätteintresse kring klubben och att det nu gäller att svara upp mot förväntningarna. Han vill inte lova att vi ska gå upp, inte budgetera med det, men han hoppas. Därefter lämnade han över ordet till nye tränaren Anders Linderoth.

Anders började med att konstatera att supportrarna är viktiga för laget, speciellt för spelarna är det fantastiskt att kunna känna stödet. Han hoppas på att kunna bjuda tillbaka med en bra säsong. Efter detta gick han direkt vidare med att berätta hur laget ligger till träningsmässigt. För tillfället kör man 8 träningar i veckan, varav 5 är med boll med övriga är rena fyspass. Framförallt betonade han att löpkapaciteten måste förbättras. Det första löptestet visade att det fanns behov för denna sortens träning. Nyligen hölls ett andra löptest, där samtliga visade förbättrade värden, och bäst av allihopa var Jörgen Petterson. Men fortfarande är det inte tillräckligt bra, och ett pass i veckan är därför ett rent löppass. Första tiden i BoIS har Linderoth kört riktig hårdträning, men förra veckan blev lite av en återhämtningsvecka, men redan denna vecka kör man igång med hårdträningen igen. Anders varnade även för att detta kan avspegla sig i träningsmatcherna.

Gällande det taktiska berättade Anders att han börjat att satsa på försvarsspelet, eftersom det är nyckeln till ett bra spel. På mittfältet ska man spela med en diamant, där målet är att styra ut motståndarna på kanten. Försvarsspelet ska kunna anpassas efter motståndarlaget, till exempel tre defensiva mittfältsspelare och en offensiv eller tvärtom. I anfallsspelet är det dock alltid diamanten som är utgångsläget. Försvarsspelet ska vara offensivt och målvakten måste vara aktiv och ta hand om långa djupledsbollar. Linderoth poängterade också att det är ont om naturliga yttermittfältare i truppen, men att det ändå finns folk som kan spela där.

Hittills har klubben motsvarat förväntningarna, och då serien är väldigt öppen i år ser Anders möjligheter. Nu var det dessutom läge för frågor från församlingen. En behandlade att vissa spelare struntar lite i det defensiva arbetet, men Anders klargjorde att så ska det inte gå till i fortsättningen, orkar man med att anfalla ska man orka med att arbeta defensivt också. Det kom även en fråga om träningsdosen, en jämförelse med 2004 gjordes, då spelarna blev drillade för hårt och blev skadade av detta. Linderoth medgav att det är en balansgång man måste gå, och att det finns en del småskavanker. Men detta är naturligt, och det förekommer inga långtidsskador. Han betonade även att det inte är de tyngsta vikterna man använder under fysträningen, utan man satsar mer på explosiv träning. Någon undrade sedan om man gjorde något särskilt för att få fjolårets succévärvning Pär Cederkvist att stanna länge i klubben, med tanke på att han inte stannat särskilt länge i de senaste klubbarna han varit i. Aronsson svarade att Pär i sina tidigare klubbar inte riktigt fått chansen, och dessutom hade Pär en förståndig agent som förstått att han behöver ett lite längre kontrakt, som han fått här I BoIS. Och Pär trivs i klubben, men fortsätter succén och det kommer anbud från en utländsk klubb, vore det inte dåligt för BoIS med en försäljning, rent ekonomiskt alltså. Nästa frågeställare undrade om Anders kunde gå igenom truppen och säga något om varje spelare, vilket han efter en suck gick med på.

Målvakter
Sebastian Karlsson har imponerat i målet, där särskilt hans linjespel varit bra. Spelet ute i boxen har Anders hittills inte sett så mycket av. Tyvärr är det så att Sebastian just nu drabbats av en infektion i benet och missar träningsmatchen mot Köge på lördag. Han ser i alla fall stabil ut och kan bli riktigt bra. Här kom man också in på de provspelande målvakterna, och det konstaterades att Dan Sade sett bra ut, men att fler kommer att komma och provspela.

Försvarare
Linus Olsson bör bli starkare fysiskt, men har bra löpkapacitet och är bra med bollen. Linus Malmkvist besitter fantastiska ledaregenskaper och har en bra inställning. Amar Muharemovic är en aggressiv försvarsspelare, men behöver förbättra sin snabbhet. Andrew Kelly har Linderoth inte sett så mycket av pga. skada, men av det han sett kan han konstatera att han pratar mycket på planen, som alla engelska spelare, och att spelstilen är intensiv och att han vill mycket. Jocke Persson kommer nog att användas som mittback i år. Han är en klok spelare med oerhört bra passningsspel. Mikael Dahlgren är en otroligt offensiv försvarsspelare, som dock måste jobba hem mer, han behöver även öka sin löpkapacitet. Robin Wikman är ungefär som Dahlgren, en offensiv ytterback med bra vänsterfot. Jonas Larsson från Asmundtorp, som fått ett tremånaderskontrakt, får troligen inget nytt kontrakt, då det finns spelare som är ungefär lika bra i U21-truppen. Johan Heide, som flyttats upp från U21 ska vara ett alternativ på vänsterbacken i år, trots att han tidigare mest spelat som mittfältare. Han har dock visat egenskaper som passar en ytterback.

Mittfältare
Ivo Pekalski är en stark spelare som är bra med boll och har stor löpkapacitet. Linderoth betonar att Ivo kommer att bli en riktigt bra spelare. Christoffer Carlsson är snabb som en lite vessla och kan ta sig fram överallt. Han besitter dock inte samma fysik som Pekalski. Nyförvärvet Johan Persson är en stark spelare, och ful i spelet, en sådan motståndarspelarna inte vill möta. Han har även en väldigt stor arbetsradie, och kommer att användas i den defensiva mittfältspositionen i diamanten. Charles Anderson är bra med fötterna, men måste visa mer i spelet utan boll. Mirza Jelecak har imponerat och jobbar bra, kommer att konkurrera med Jörgen om den offensiva mittfältsplatsen. En som är en stor överraskning för Anders är Patrik Holmgren, som kommer att få chansen att visa att han ska vara med i laget under träningsmatcherna. Jörgen Petterson är en genial fotbollsspelare när han själv vill, har även en stor löpkapacitet.

Anfallare
Pär Cederkvist är stor och stark och stark, och Anders hoppas på att succén från förra året fortsätter. Lite lyriskt tillägger han även att Pärs skott är fantastiskt. Nyförvärvet Calle Genberg är även han stor och stark, och bra i luften. Han är även en bra bollmottagare och smart djupledslöpare, han är inte snabbast, men löper i rätt tillfällen och får därför en massa frilägen. Alvedin Nezirovac är snabb som en vessla och far runt överallt, en bra avslutare. Mattias Eklund besitter oerhörda kvaliteter och är kanske lite underskattad. Men Anders betonar att det är viktigt att han får vara hel. Som en avslutning på truppgenomgången konstaterar Linderoth att med de spelarbeskrivningar han givit ska vi gå upp i allsvenskan, och han avslutar med att skratta lite lätt.
Härefter var det fritt för fler frågor. En behandlade hur han ska bära sig åt för att motivera Jörgen och de andra veteranerna att ge allt i alla matcher. Anders tyckte det räckte med att de får ansvaret som det innebär att vara pappa i laget, vara förebilder för övriga. Han fortsätter med att konstatera att om dessa spelare inte tar ansvaret ska de inte spela, för det är totalt omöjligt att ha en spelare i ett lag som ger 100% i 10 minuter för att sedan gå ner på 50%, och han betonar att han vågar peta Jörgen om det behövs. Men samtidigt tillägger han att det finns andra som kan ta ansvar i laget, t.ex. Johan Persson, Linus Malmkvist och Mirza Jelecak. Nästa fråga behandlade att Anders under sin tid i Viborg fört en form av fotbollsblogg, där han kommenterat matcher med mera, och frågeställaren undrade om han kan tänka sig att fortsätta med det här i Landskrona. Och glädjande nog ställer han gärna upp, bara han slipper skriva det själv, vilket han slapp även i Viborg. Aronsson fick sedan frågan om hur det ser ut på värvningsfronten. Återigen upprepade han att man ska köpa en målvakt, men om även en naturlig yttermittfältare är intressant om man hittar någon som är bättre än de befintliga. Nästa frågeställare konstaterade att Bosse Pettersson utnämnt BoIS till favoriter i årets superetta och att detta antagligen kommer att leda till att randigt får möta motståndarförsvar som ställer upp med igelkottsförsvar, och frågan var om Anders varit med om detta förut och vad han har för motmedel mot det. Linderoth började med att konstatera att han var van vid detta sen sin tid i Hammarby, då många lag spelade så på Söderstadion. Här i BoIS har han dock Cederkvist och Genberg, som är stora och starka forwards som kan hålla fast bollen och skapa lägen i boxen, något han saknade i Hammarby.

Nästa väldigt intressanta fråga behandlade Svenska Cupen. Aronsson svarade att man åtminstone anmält sig, men berättade även att formatet ändrats. I år ska det finnas fasta speldagar, och TV4 har meddelat att fler matcher ska TV-sändas. TV4-Sport kommer precis som förra året att visa matcher från superettan, bl.a. BoIS första bortamatch mot Brommapojkarna. Därefter kom man in på träningsmatcherna, där man började med att berätta att man planerat in ytterligare en träningsmatch i Danmark, nämligen mot Vejle 24 februari. Linderoth tyckte det var bra med många matcher, för att förbereda laget inför serien, som kommer att bli hård. På en fråga om det var medvetet att förlägga så många träningsmatcher på bortaplan kom svaret att det mest var tillfälligheter, men Aronsson höll med om att det var lite tråkigt. Årets träningsläger kommer att hållas på Cypern, där två matcher är inplanerade, nämligen mot Assyriska och Åtvidaberg. En person undrade om statusen på de långtidsskadade spelarna Johan Norell och BoBo Bola. I Norells fall är det osäkert om han kommer tillbaka, men är det någon som ska göra det från den skadan är det just Johan konstaterar Aronsson. Skulle det gå vägen är han inte aktuell förrän till sommaren. Bola vill själv tillbaka, så mycket att sjukgymnasten måste hålla tillbaka honom. Han ska även ha sagt att han aldrig sett en värre knäskada än BoBos, och en realistisk återkomst är nån gång mellan augusti till december. Mötet började nu avrundas och Aronsson avslutade med att tacka för stödet och att han hoppas på att publiken kommer i massor till IP. Ordföranden i Black & White, Susanne Sannemaggan Tegnér tackade Mats och Anders för att de kom och delade ut B&W-halsdukar och hattar.

Efter lite fika följde sedan Black & Whites ordinarie årsmöte. Sannemaggan valdes om till ordförande i ytterligare ett år, och en del nya personer valdes in i styrelsen. Dessutom meddelade man att det blir bussresa till lördagens träningsmatch i Danmark, och att det finns många lediga platser kvar. Sannemaggan uppmanade även folk att komma till klubben, både i samband med matcher och när det är öppet i övrigt. Man har bl.a. investerat i en projektor för att kunna visa fotboll på storbild.

/Stolle DaLoo
 

© Engelska 2020